logo

Strona główna Akwaterrarium Test oświetlenia grzewczego
Test oświetlenia grzewczego PDF Drukuj Email
Środa, 14. Październik 2009 10:41

Test oświetlenia grzewczego (lustrzanek).

Zespół strony Żółwie Net, składa podziękowanie Seebowi, który jest autorem tekstu, pomiarów, wykresów i opisów do nich, znajdujących się w poniższym artykule.

Tak jak wskazuje tytuł, przeprowadziłem pomiary żarówek grzewczych (lustrzanek), które wykorzystujemy do ogrzewania "wysp" dla żółwi, skupiłem się na żarówkach mniejszej mocy, gdyż takie przeważnie posiadamy w Naszych akwaterrariach.

W moich pomiarach brało udział 8 pozycji z 3 firm o 2 różnych rozmiarach gwintu:

1. Osram Concentra Spot 25W R50 (E14)

2. Osram Concentra Spot 25W R63 (E27)

3. Osram Concentra Spot 40W R50 (E14)

4. Osram Concentra Spot 40W R63 (E27)

5. Osram Halogen Spot (40W) 28W R50 (E14)

6. General Electric Spot 25 W R50 (E14)

7. General Electric Spot 40 W R63 (E27)

8. Piła ??? 25W R50 (E14).

Ceny:

pozycja 1-4 – 3,99zł.

Pozycja 5 – 9,99zł.

Pozycja6-8 – 2,40zł.

Wykonałem pomiary dla każdej z żarówki w określonych warunkach: temperatura otoczenia 22º C, żarówka świeciła centralnie na termometr, termometr znajdował się na szybie pod którą była deska bukowa, pomiar dla jednej żarówki trwał nawet ponad 3 godz. w tym: 30 min rozgrzewanie żarówki + 15 min. na każdy pomiar.

UWAGA !!!

Wszystkie pomiary są wykonane i prawdziwe dla moich warunków, dla Was będą oczywiście trochę inne. Jeżeli macie czarne podłoże to wyższe temperatury osiągniecie, zaś jeśli białe to niższe. Do tego dochodzą: cyrkulacja powietrza, temperatura otoczenia, lampka (obudowa, w której jest żarówka) i kilka innych czynników. Każdy musi Sobie Sam dopasować odległość, tu są dane, dzięki którym można mniej-więcej ustalić odległość.

Tymi pomiarami chcę Wam pokazać zależności, jakie występują pomiędzy odległością żarówki od wyspy, a temperaturą na wyspie. Chcę wam pokazać głównie, że skracając odległość o połowę nie uzyskuje się dwukrotnie większej temperatury. Jak to wygląda dokładnie dowiecie się z poniżej przedstawionych wykresów (dane umieszczam w tabelach nad wykresami na wszelki wypadek). W celu przedstawienia mniejszej ilości wykresów, będę przedstawiał gotowe porównania (pod każdym z nich znajdziecie moje prywatne wnioski o konkretnym wykresie), a nie wykresy dla poszczególnych żarówek z osobna. Znajdują się tutaj takie wykresy jak:

wykres nr 1: porównanie wszystkich żarówek o mocy 25W:

Na powyższym wykresie widać, że mamy rozbieżność w temperaturach, co do różnych żarówek o tej samej mocy i dostrzegamy, iż charakterystyki nie są liniowe, lecz zwiększają się wraz ze zmniejszaniem odległości, poniżej pewnej odległości wręcz gwałtownie rosną. Do tego można zauważyć, że żarówki Osram "idą w parze" mają zbliżone wartości (kolor niebieski jest ledwie widoczny, gdyż zakrywa go kolor czerwony), o tym przy wykresie nr 3.

wykres nr 2: zestawienie wszystkich żarówek o mocy 40W:

Powyżej widać, że mamy podobną sytuację, jaka miała miejsce w żarówkach o słabszej mocy, ale tu nie ma znaczenia, jak to było w przypadku pierwszym, żarówka Concentra i zwykła daje wyniki zbliżone.

wykres nr 3: porównanie żarówek z tej samej firmy i o tej samej mocy, ale różnych gwintach (R50 [E14] oraz R63 [E27]). Porównanie dwóch par: 25W oraz 40W:

Na wykresie powyżej widać, że mamy niewielkie odchylenia ze względu na rodzaj użytego gwintu (wielkość żarówki, bańki) dla 25W są to niemal idealnie równe wartości (kolor niebieski jest ledwie widoczny, gdyż zakrywa go kolor czerwony), zaś dla 40W jest już zauważalna różnica na bliskich odległościach, a dla odległości powyżej 17 cm różnica temperatur nie przekracza 1,5*C.

wykres nr 4: zestawienie najlepiej grzejących żarówek o gwincie R50 (E14), ale różnych mocach: 25W, 40W oraz żarówki halogenowej o mocy 28W energooszczędnej (odpowiednikowi 40W), wszystkie z firmy Osram:

Na tym wykresie dostrzegamy, że żarówka halogenowa do pewnej odległości daje lepsze wyniki niż pozostałe. Czyli mimo to, że ma pobór 28W, to wyprzedza 25W, co jest rzeczą oczywistą, ale nawet wyprzedza żarówkę 40W dla odległości poniżej 27 cm.  wykres nr 5: porównanie żarówki 25W Concentra z żarówką 40W zwykłą, rozmiar żarówek do R63, E27:

Widać na powyższym wykresie oraz tabeli, że różnica temperatur jest niewielka, zaczyna rosnąć wraz ze zmniejszaniem odległości, poniżej 20 cm różnica jest już znaczna.

Teraz czas na wyznaczenie najlepszych pozycji według mnie.

Według mnie najlepszą pozycją z tych żarówek jest pozycja nr 5, czyli: Osram Halogen Spot (40W) 28W R50 (E14) (poniżej załączam zdjęcie dla zainteresowanych), ale żeby nie było tak słodko, to ta żarówka jest najdroższa ze wszystkich pozycji, jej cena zaczyna się od 9,99zł. (z tego, co ja widziałem), jeżeli chcemy wydać mniej to polecam pozycje z numerami od 1 do 4, ponieważ ich cena to 3,99zł., a najtańsze na rynku "lustrzanki" są w cenie 2,40 zł. Według mnie lepiej wydać 1,59 zł. więcej i mieć żarówkę konkretną z lepszymi osiągami.

Jeśli planujecie dopiero zakup lampy, to polecam żarówki z mniejszym gwintem, gdyż udowodniłem, że wielkość prawie nie ma wpływu, a tylko moc (wykres 3). Duża lampa zabiera dużo miejsca pamiętajcie. Teraz pytanie słabsza, czy mocniejsza? To zależy jak blisko będzie żarówka od wyspy i ile macie pieniędzy na rachunki. Do wygrzewania się żółwia wystarczy 33 º C, wybierając pozycję nr 1, trzeba ją ustawić w odległości mniej-więcej 15 cm od wyspy, zaś pozycję nr 3, to około 23 cm, a ostatecznie pozycja nr 5, to odległość bardzo zbliżona do pozycji nr 3, a pobór mocy niewiele większy niż pozycji nr 1 (problem, to właśnie cena).

Ja osobiście używam pozycji nr 1, bo na halogen mam za blisko zamocowaną końcówkę lampy, a nie chce mi się przerabiać.

Dodam, że żarówki Osram Concentra Spot różnią się od zwykłych lustrzanek tym, że mają zmniejszony kąt świecenia z 35 º do 30 º, co sprawia, że powinny dawać więcej ciepła w centrum świecenia, doskonale widać to na wykresie nr 1.

Mam nadzieję, że komuś się przydały moje pomiary i opisy. W razie wątpliwości i pytań zapraszam na forum www.zolwie.net , gdzie można zasięgnąć informacji u innych użytkowników.

LAST_UPDATED2

INFORMACJE

bottom

testbox2

testbox2

Nasze serwisy

Testbox

bottom