Mam żółwia żółtolicego i żółtobrzuchego gdy daję im jeść to żółtolicy je spokojnie a żółtobrzuchy go gryzie (nawet gdy ma jedzenie w pyszczku) Czy rozdzielać żółwie na czas karmienia ?? czy może są jakieś inne metody ??
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
Posiadane gatunki 3: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Posiadane gatunki inne: Rak marmurkowy i rybki oraz pies :D
Wysłany: 2008-11-22, 13:41
Michal Zdw, mój przypadek jest inny niż ten co opisuje PerSZinG, moje żółwiki "walczą" o jedzonko, ale się nie gryzą (dochodziło do tego, ale to było takie hmm "czułe gryzy w łapkę" )
Posiadane gatunki 3: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Posiadane gatunki inne: Rak marmurkowy i rybki oraz pies :D
Wysłany: 2008-11-22, 17:19
To albo się pogodzą tak jak moje, które się już tak "czule" nie podgryzają, albo będziesz musiał je oddzielić dla bezpieczeństwa obu żółwi (wiesz , że mogą sobie zrobić dużą krzywdę)
Wysłany: 2008-11-22, 17:57
Ze swojej strony powiem tyle - jeżeli nie ma ran, a gryzienie się nie jest ciągłe, nie jest formą nękania jednego osobnika przez drugiego, występuje tylko albo prawie tylko przy jedzeniu nie widzę powodów do rozdzielania zwierząt, tylko do częstszego karmienia, może mniej obfitego, ale w taki sposób, żeby żółwie nie zdążyły odczuć głodu przed kolejnym karmieniem.
Jeżeli są warunki na to czasem pomaga w takich 2 biegunowych reakcjach dodanie kolejnego zwierzęcia z którym już obecne mogłyby wchodzić w interakcję. Krótko mówiąc jak się kłócą w 2 to może w 3 będzie łatwiej.
Brydzia, czemu zalecasz oddzielanie żółwi na czas karmienia? według mnie to może prowadzić do jeszcze większej agresji...
Posiadane gatunki: Trachemys scripta troostii - Żółw żółtolicy
Posiadane gatunki inne: Bojownik
Wysłany: 2009-12-13, 15:42
Ja teraz mam już jednego ale jak miałem dwa żółwie to też się gryzły ale tylko na początku a potem się przyzwyczaiły do siebie. Zdarzało się też przy jedzeniu ale to gryzły tylko jedzenie, a raz to nawet musiałem ich rozdzielić bo tak walczyły.
_________________ Klikaj na reklamy przynajmniej raz na dzień wtedy nasza strona przeżyje.
Moje zółwie tez walczyły o jedzenie ale jednemu dałem z jeden strony drugiemu z drugiej.Walczyly tez o najbardziej oswietlone miejsce na wyspie.Na samym poczatku wrzuciłem to ten mniejszy (nowy) wchodził na tamtego wiekszego przez co tamten leciał na dno (ma lekka nadwage).Potem duzy (stary) zaczał leciec do niego i ruszac dziwnie przednimi łapkami (jakby probowal zastraszyc jego) ale po 1 dniu było juz normalnie.Podczas karmienia dawałem jednemu pare cm dalej pare robaków,wtedy zajmował sie robakami (bardzo zarłoczny zółw ) i nie miał ochoty na tamtego.Teraz zółwie spokojnie leza jeden na drugim i sie opalają.Najlepiej kupowac zółwie gdy np w akwarium w sklepie sa razem wtedy sa przyzwyczajone do towarzystwa.
Posiadane gatunki: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Posiadane gatunki 2: Trachemys scripta troostii - Żółw żółtolicy
Posiadane gatunki inne: szynszyle
Wysłany: 2010-02-28, 16:06
moje żółwie (żółtolicy i żółtobrzuchy) też się kłócą o jedzenie ale zawsze daję im po 2 stronach akwarium jedzenie z ręki
akunamakata
Posiadane gatunki: Trachemys scripta elegans - Żółw czerwonolicy
Posiadane gatunki inne: kot dachowiec, Pies owczarek niem, Szynszyl;p
Wysłany: 2010-03-09, 06:31
moje tez sie kluca jak oboje maja w pysku zarcie to samiec wywala swoje wyrywa samicy i ucieka gdzie sie da hahahah a ta za nim plywa albo jak maja w pysku oboje to oboje uciekaja i syzbe chca staranowac hahah fajnie to wyglada
Jeśli problem jest wciąż aktualny, to mogę powiedzieć że moje żółtolice gryzły się tylko, gdy były kapselkami i gdy dawałem im pokarm rzadziej niż 3 razy dziennie... Zauważyłem też to, gdy wpuszczałem je do nowego akwa o innym wystroju- teraz jest ok
- możesz pokombinować