Mam żólwia stepowego ma terrarium 100x50x50, drewienka bukowe 5cm, korę w części terrarium do kopania (25cm), kryjówkę z korzenia i patyków, miseczkę na wodę i pokarm. Lampka żarówka UVA ale będzie świetlówka UVB. Jest puszczany codziennie na pół godziny na spacer po mieszkaniu. A i ma kabel grzewczy pod terra. Codziennie kąpany w ciepłej wodzie rano. Czegoś jeszcze trzeba mu, coś zmienić???
_________________ Jestem zalogowany także na Terrarystyka.pl pod tym samym nickiem
karol_cia_S
Posiadane gatunki: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Ogólnie warunki wyglądaja na dobre... Ja jednak pozbyłbym się jak najszybciej tego kabla grzewczego, bo więcej wyrządza on szkody niż pomaga. Jeśli masz za zimno w terrarium to kup po prostu mocniejszy promiennik ciepła. Jaką masz tam temperaturę?
Druga sprawa to puszczanie żółwia na spacery po pokoju - tego nie powinno się robić. Nie wiem jaki masz rodzaj podłogi, ale jeśli jest ona śliska lub/i zimna to może prowadzić do wielu chorób - zniekształcają się stawy, albo żółw najzwyczajniej w świecie może się przeziębić. Gorzej, jak ktoś na niego nadepnie. Miejsce żółwia jest na wybiegu zewnętrznym, ewentualnie w dobrze wyposażonym terrarium, ale nigdy na podłodze.
Codzienne kąpiele też nie są dobre! Takie robi się tylko i wyłącznie tuż przed okresem zimowania w celu pobudzenia organizmu do wypróżnienia się, ale poza tym nie kąpie się żółwia częściej niż raz na tydzień, albo i rzadziej... (no chyba, że jest chory i leczenie tego wymaga). Jeśli żółw ma w terrarium miseczkę z wodą to nie ma co go tak tymi kąpielami stresować (większość żółwi ich nie lubi), także i tutaj należy wprowadzić zmiany.
A tak w ogóle to czym go karmisz? Może wstawisz jakieś fotki żółwia i terrarium?!
helix2, pamiętaj, aby nie stosować ogrzewania od spodu terrarium kablami grzewczymi, ponieważ w razie zbyt wysokiej temperatury gadzina będzie szukała schronienia zakopując się w podłożu, zamiast chłodu znajdzie tam dodatkowe źródło ciepła.
_________________ "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty."
podłoga to nie miejsce dla żółwia jest tam narażony na przeciągi nie ma oparcia na nóżki co może doprowadzić do schorzeń stawów i ktoś może go przez przypadek nadepnąć
tylko napisałem że się przeniosłem a nie skąd biore info Dzisiaj zjadł cykorię
_________________ Jestem zalogowany także na Terrarystyka.pl pod tym samym nickiem
rainok
Posiadane gatunki: Trachemys scripta elegans - Żółw czerwonolicy
Posiadane gatunki 2: Testudo horsfieldii - Żółw stepowy
Posiadane gatunki 3: Trachemys scripta scripta - Żółw żółtobrzuchy
Posiadane gatunki 4: Trachemys scripta troostii - Żółw żółtolicy
Wysłany: 2010-01-20, 16:20
Pytasz czy możesz coś zmienić ..
A więc zrób mu basenik do kąpieli w terrarium , do tego możesz posiać jakieś roślinki i trawe .
Jakieś kamyczki i duży kamień płaski pod grzewczą .